ZHONG HAI MING DU, een thuis op de 27ste verdieping

In 2008 woonde ik voor 5 maanden in Guanzhou, in nederland wel bekend als Canton. Guangzhou is een van de miljoenen-steden van China. Toen ik daar arriveerde was het nieuwjaar. De straten waren rustig, weinig auto's, er werd gewandeld langs de rivier.

Een van de eerste beelden uit die tijd wat mij bij is gebleven is een verliefd stelletje dat daar ook aan 't wandelen was, de stoere jongen had een gekleurd molentje in z'n handen waar de wind mee speelde. Zo'n onverwacht vertederend beeld in contrast met de mega stad waar ik in terecht was gekomen. Vanaf toen kwam ik ze overal tegen. Op veel van de balkonnetjes van mijn buren in de omliggende wolkenkrabbers stonden ze te draaien als vrolijke kleurige lichtpuntjes in de grauwe massa van de gebouwen.

In China brengen molentjes geluk. De wind blaast alle slechte dingen weg en brengt nieuw geluk en welvaart aan degene die het molentje vasthoudt. Elk nieuw jaar kopen mensen in China een nieuw molentje dat ze in hun hand houden tijdens het wandelen, vervolgens worden de molentjes op de veranda gezet. Het geluk dat je verzamelt tijdens zo'n wandeling zal z'n uitwerking hebben gedurende het hele jaar. Zo heb ik ook een paar molentjes op mijn balkonnetje op de 27ste verdieping van Zhong Hai Ming du gezet.

Ik weet niet zeker of ze me extra geluk hebben gebracht, maar er is wel een mooi filmpje uit gekomen.