True Doors, het verhaal achter de deur

Opplakdeuren

De eerste opplakdeur was van papier. Allemaal losse A3tjes die met behangerslijm over mn deur werden geplakt met een afbeelding van een echtere deur. Deze deur representeerde beter mijn huis dan de platte blauwe deur van voorheen.

Tijdens mijn eindexamen aan de Rietveld werkte ik met het thema ‘Thuis’ Ik maakte objecten om daarmee mijn idee van thuis te verbeelden. Ik nam de dagelijkse dingen die voor thuis symbool stonden onder de loep en realiseerde me dat ik bij mijn eigen voordeur me niet voor kon stellen dat mijn thuis daar achter lag. Dus plakte ik een deur over mijn deur en nodigde mijn buren ook uit om ook een eigen deur te kiezen. Dit was het prille begin van True Doors:

Gepersonaliseerde True Doors

True Doors; een simpel idee met een groot effect. De op maat gemaakte opplakdeuren met afbeeldingen van deuren gaan jaren mee en geven een ruimte een persoonlijke touch. True Doors zijn er voor mensen die de ingang naar hun kamer of appartement willen personaliseren. De deuren vertellen een persoonlijk verhaal; ze zeggen iets over de bewoner.

Gepersonaliseerde True Doors zijn opplakdeuren met de afbeelding van een voordeur van een vroegere woning van iemand die nu in een zorginstelling woont. Een voordeur staat vaak symbool voor een bepaalde periode uit iemands leven of een plek waar iemand met plezier gewoond heeft. Wanneer deze persoon naar de zorginstelling verhuist, kan een deur uit het verleden als het ware ‘meegenomen’ worden naar de nieuwe woonomgeving. True Doors zijn ontwikkeld in 2014, om bij te dragen aan persoonsgerichte zorg.

Het effect van gepersonaliseerde True Doors

Het werkt! Niet voor iedereen en niet voor iedereen op de zelfde manier, maar True Doors stimuleren herkenning, reminiscentie, privacy, oriëntatievermogen, sociale interactie, stemming, herinneringen, sfeer en thuisgevoel bij de bewoners. Ook voor het personeel is het herkennen van de deuren fijn; zij zijn nu eerder geneigd om op de deur van een bewoner te kloppen. En zelfs op het moment dat er geen therapeutische invloed is, zorgen de True Doors altijd nog dat de steriele ziekenhuis gangen tot leven komen en en zorgen voor een persoonlijke de sfeer.

In september 2015 heeft het Trimbos-instituut een rapport gelanceerd: ‘Een verkennende studie naar de toegevoegde waarde van True Doors voor bewoners van zorginstellingen'. Toen ik in het rapport las over een man die altijd erg rusteloos was en op zoek naar de uitgang, maar sinds de True Door realiseerde dat hij daar woonde, moest ik bijna huilen.

www.truedoors.com/nl